22 April 2015

PENGEDAR SHAKLEE KLUANG:TPIS MENGHADAPI CUACA PANAS
Cuaca panas terik dan kering adalah fenomena yang biasa di kawasan tropika seperti Malaysia.Tapi pada tahun ini dijangkakan cuaca panas melampau dan kering akan berlarutan sehingga September. Ia di kenali sebagai Musim panas ekstrem.Dengan keadaan cuaca yang panas melampau boleh memberi tekanan fizikal kepada tubuh badan dan kesihatan manusia termasuk menyebabkan kematian seperti strok haba.Strok haba atau heat stroke adalah paras suhu badan yang meningkat melebihi 40.5 darjah celcius. Suhu normal badan manusia kira-kira 37.0 darjah celsius.


STROK HABA

‘Strok Haba’ (Heat Strok) iaitu ‘Kejutan Suhu Panas’ adalah penyakit yang berkaitan dengan haba yang amat serius (Penyakit Suhu Panas Luar Biasa) - ketinggian suhu badan melampau (hyperthermia) 

Kesan dan risiko kesihatan disebabkan cuaca panas melampau :

1. Heat Fatigue – Keletihan/kelesuan akibat panas
2. Heat Syncope – Pitam/pengsan akibat panas
3. Heat Cramps – Kekejangan akibat panas
4. Heat Exhaustion – Keletihan/kepenatan akibat panas
5. Heat Stroke – Strok akibat panas


Tanda –tanda/simtom Strok Haba

Berikut kesan-kesan awal masalah kesihatan berpunca dari cuaca panas. Tanda-tanda dan gejala masalah kesihatan berkaitan panas adalah pelbagai, bergantung kepada situasi, keterukan atau keadaan sesuatu masalah itu. Gejala-gejala biasa yang selalu dihadapi termasuklah :
1. Pitam
2. Sawan
3. Dahaga
4. Berpeluh
5. Kekejangan
6. Lemah tumpuan
7. Tubuh kekejangan
8. Tekanan darah rendah
9. Lemah otot-otot badan
10. Loya, mual dan muntah
11. Keletihan dan kemalasan
12. Denyutan nadi yang pantas.
13. Kulit kering dan kemerahan
14. Pening dan Sakit kepala berdenyut
15. Kurang berpeluh walaupun dalam suhu panas

Elakkan ketika cuaca panas melampau daripada :
.
1. Minum minuman yang mengandungi kafein, alkohol, atau kandungan gula yang tinggi.
2. Jangan biarkan hingga diri anda dahaga dan badan kekurangan air.
3. Elakkan berada di kawasan tempat terbuka apabila cuaca panas.
4. Membiarkan seseorang di dalam kereta yang bertutup rapat.
5. Bersenam dan melakukan aktiviti dalam persekitaran yang panas

Nasihat dari pakar kesihatan Hospital Universiti Kebangsaan Malaysia (HUKM), Prof. Dr. Jegan Thanabalan,Rakyat Malaysia perlu Minum banyak air suam, air isotonik dan hadkan aktiviti luar yang terdedah kepada cuaca panas terik.Dengan cara ini,boleh mengatasi Masalah kekurangan air dalam badan semasa cuaca kering dan panas kerana perubahan kandungan garam galian dalam badan boleh menyebabkan strok haba berlaku. 

Nak try minuman isotonik yang hebat?Performance Drink Shaklee merupakan minuman isotonik yang bebas karbonat dan less sugar.kenapa Performance Drink hebat?

  • Bebas gas atau tidak berkarbonat.
  • Kurang  kandungan gula (less sugar).
  • Performance Drink mempunyai kadar natrium yang rendah dan mempercepat kadar penyerapan cecair (elektrolit) dalam tubuh sekaligus anda akan mengatasi masalah dahaga – KURANG HAUS!
  • Bersifat isotonik iaitu minumam ini mempunyai jumlah kepekatan karbohidrat yang sama dengan darah kita. Kesannya ia akan mudah diserap dan sekaligus meningkatkan kadar gula di dalam darah dan impaknya- tubuh anda LEBIH CERGAS dan KURANG PENAT! 


Psstt:
hanya segelas Performance Drink hari ini. Ia memberi tahap hidrasi lebih baik berbanding air biasa.


Berminat nak jana income dengan Shaklee? Nak ada bisnes side income yang mampu jana 3-4-5 angka? Tiada yang mustahil bersama Shaklee. Hubungi saya ; Telefon : 012.799.5298 email : nanurinos@gmail.com

No comments:

Post a Comment

ohnuriproject © . Designed by MaisarahSidi.com