06 February 2014

PENGEDAR SHAKLEE KLUANG : UBAT DENGKUR


Berdengkur ialah gejala Obstructive Sleep Apnea (OSA) iaitu laluan udara dari hidung dan mulut tersekat ketika tidur. Kita bernafas menerusi hidung dan mulut dan halangan pada saluran pernafasan itu akan menyebabkan seseorang berdengkur. 

Faktor lain OSA dalam kalangan dewasa: 

1. Pengambilan ubatan tertentu 
2. Ubat anti depresi 
3. Ubat tidur 
4. Alkohol 
5. Merokok 
6.Berat badan berlebihan

Antara gejala OSA dalam kalangan dewasa ialah kurang fokus, sentiasa mengantuk, terutama ketika menghadiri mesyuarat atau memandu, malah OSA boleh menyebabkan individu terbabit terlelap ketika berhenti di lampu isyarat. Penderita OSA mudah pening di waktu pagi dan rasa tidak puas tidur dan sentiasa rasa ingin tidur. 

Risiko OSA: 

1. Lemah jantung 


Ini berlaku apabila otak menyampaikan mesej tidak cukup oksigen, menyebabkan jantung mengepam lebih kuat. Kuantiti oksigen yang diperlukan tidak mencukupi disebabkan wujud halangan pada saluran pernafasan. 

2. Darah tinggi 
3. Angin ahmar 
4. Emosi tidak stabil dan cepat marah 
5. Lesu dan tidak fokus 
6.Kerap Letih

CARA MENGATASI MASALAH BERDENGKUR

Ubah Posisi Tidur
Bila lidah,langit-langit,tonsil atau otot dibelakang kerongkong saling bersentuhan akan menyebabkan kita berdengkur.Posisi terlentang ketika tidur menyumbang ke arah masalah ini,sebab bila kita terlentang lidah akan tertarik ke belakang dan akan menyempitkan aliran udara.Untuk elakkan masalah ini,cuba tidur mengiring. Mengiring ke kanan lebih afdal.

Turunkan berat Badan
Orang yg mempunyai berat badan berlebihan memiliki jaringan leher yang  tebal dan berkemungkinan menyebabkan  risiko berdengkur. Jadi langkah terbaik cuba kurangkan berat badan anda,agar lemak yang terkumpul di bahagian kerongkong boleh dikurangkan.

Hindari Ubat Penenang/Sedatif
Apapun jenis penenang sama ada pil tidur dan apa sahaja produk ubatan yang bertujuan untuk menenangkan
akan menyebabkan berdengkur kerana ia boleh mengganggu sistem saraf, menyebabkan rehat keterlaluan kepada otot dan tisu dalam kerongkong.

Hidu Wap Air Panas Sebelum Tidur
Hidung tersumbat juga merupakan salah satu punca berdengkur,jadi sebelum tidur cuba hidu wap air panas atau pun letakkan tuala yg dah dicelup dgn air panas pd muka dan sedut wapnya.Ini adalah satu cara menghilangkan lendir yg menyumbat hidung kita. Bila lendir dah hilang, kemungkinan untuk berdengkur akan berkurang.

Habuk
Habuk atau alahan boleh jadi punca kita berdengkur kerana masalah sukar bernafas. Pastikan cadar dan sarung bantal bersih daripada habuk dan hama. Untuk yang berkemampuan pasang ‘air filter’ supaya kita mendapat bekalan udara yang bersih.

Okey..selain tu,para pendengkur dan isteri2 yang perihatin sekalian..aku suggest ambil la supplement..MUNGKIN dengan pengambilan suppliment dapat membantu mengurangkan Masalah Bedengkur nie.Selagi kita tak cuba,kita tak kan tahu keberkesanannya kan?VITAMIN E mempunyai antioksida dan membantu proses pengangkutan oksigen dalam darah. Ia mampu untuk mengatasi masalah dengkuran dengan membantu melancarkan saluran pernafasan semasa tidur. Vitamin E membolehkan hemoglobin dalam sel darah merah untuk membekalkan oksigen ke seluruh tubuh dengan lebih efisien.

Lecithin merupakan pemecah dan pembakar lemak.seperti yang kita tahu,berat badan berlebihan menyebabkan kite berisiko tinggi untuk berdengkur.jadi?kurangkan berat badan itu sangat penting kannnn?

hihi*Selamat mencuba ye kawan-kawan..yang berminat.boleh pm aku.

Vita E Normal Price RM 149 ,BEST PRICE RM ?
Lecithin Normal Price RM 52.50,BEST PRICE RM ?


Berminat nak jana income dengan Shaklee? Nak ada bisnes side income yang mampu jana 3-4-5 angka? Tiada yang mustahil bersama Shaklee. Hubungi saya ; Telefon : 0127995298 email : nanurinos@gmail.com

1 comment:

ohnuriproject © . Designed by MaisarahSidi.com